- Gösterim: 16351
Yüz ve boyunun estetik analizi ve değerlendirmesinde topografik yani alanlara ayrılarak değerlendirme daha doğru bir algoritma sağlamakta. Bu alanlar;
- Alın bölgesi-Forehead
- Şakak alanı-Temporal
- Elmacık kemiği – Zygomatic arch
- Yanak alanı – Malar
- Göz ve çevresi alanı – Orbital
- Göz altı alanı – Infraorbital
- Burun alanı – Nasal
- Kulak – External ear
- Parotis bezi, Masseter çiğneme kası alanı – Parotid-masseteric
- Yanak alanı – Buccal
- Ağız alanı – Oral
- Çene alanı – Chin
- Alt çene kenarı alanı – Mandibular border
- Alt çene köşe alanı – Mandibular
- Hyoid kıkırdak üstü alanı – Suprahyoid
- Al çene kenar altı alanı – Submandibular
- Carotid boyun damarının yer aldığı üçgen alan – Carotid triangle
- Alt çene köşesi arkasında kalan alan – Retromandibular fossa
- Boyun ön kısmı – Median cervical
Yüzde bu anatomik alanlar daha iyi değerlendirilmek için bazı alt alanlara bölünmüştür. Altta resimde bunlar gösterilmektedir.
- Alın bölgesi;1a alının orta bölümü, alının yan bölümü, 1c kaş bölümü
- Göz ve göz kapakları alanı; 3a alt göz kapağı alanı, 3b üst göz kapağı alanı, 3c göz dış köşesi alanı, 3d göz iç köşesi alanı
- Yanak alanı; 4a yanak orta alanı, 4b zygomatik alan, 4c yanak alanı, 4d buccal alan
- Üst dudal alanı; 5a philtrum, 5b üst dudak yan alanı, 5c vermilion alanı
- Alt dudak alanı; 6a alt dudak merkez alanı, 6b vermilion alanı
Bu alt ünitler sadece yüz değerlendirme önemli değildir. Ayrıca bu alanların derinin kalınlık, renk, yapı ve altındaki destek dokuları açısından farklılıkları da bulunmaktadır. Yüzde estetik uygulamalarda bu alanlar dikkate alınarak uygulamalar yapılmalıdır. Ayrıca bu alanların geçiş sınırları da önemlidir. Cerrahi uygulamalar yada estetik girişimlerde bu sınırlarda yara iyileşmesi sonrası iz kalma riski daha yüksektir.
Yüzde ayrıca deri gerginlik çizgileri bulunmaktadır. Bunlar deri elastikiyet açılarının değişim çizgileridir. Cerrahi işlemler bunlara paralel yapılmalıdır.
Yüzün estetik alanları yukarıda gösterilmektedir. Ancak alın, burun,dudaklar, çene, çene altı ve boyun yüzün çekiciliğinde daha ön plana çıkmaktadır. Bu nedenle sıklıkla yukarıda olduğu gibi alanlar değil bu 5 alan değerlendirilmektedir.
Bu estetik ünitler çevre estetik ünitlerin görünüm ve çekiciliğini de etkilemektedir. Burun, dudaklar ve çenenin birbirlerinin estetik görselliklerini ve çekiciliklerini etkilemeleri gibi. Örneğin alının fazla belirgin olmaması burunun olması gerekenden daha belirgin görünmesine neden olmaktadır. (Burun normal estetik ölçülerinde olmasına rağmen)
Bu amaçla yüzü estetik alanları alından başlanarak çene ve boyuna kadar değerlendirilmektedir.
Yüzün estetik alanlarını değerlendirirken;
- Bu alanların kemik ve yumuşak dokuları ve bunların arasındaki ilişkilerde değerlendirilmektedir.
- Anatomik yapı ve alanların boyutları değerlendirilmektedir. Boyut değerlendirilirken hastanın yaş , cinsiyet ve ırksal özelliklerine göre milimetrik ölçümler yapılabilir. Ayrıca boyutlar ölçülmeden çevre estetik ünitlerle boyutlar karşılaştırılabilir yada oranlarına bakılabilmektedir.
- Estetik alanların şekil ve morfolojileri değerlendirilmektedir.
- Estetik alanların pozisyonları değerlendirilmektedir. Estetik alanların pozisyonunda sagittal, vertikal ve transvers planlar karşılaştırılmaktadır. Ayrıca bu estetik anatomik yapıların yüzün genel aksına göre sagittal, vertical ve transvers aks değişimleri değerlendirilmektedir.
- Ayrıca estetik alanların gelişimleri, yaşlanma ile değişimleri de değerlendirilmektedir.